TYPY VÍN

První a zároveň základní rozdělení vína je podle svého typu. Víno tedy můžeme rozlišit na:

  • kvalitní vína
  • portská vína
  • šumivá vína
  • t_1427373632.jpg, 7.0kB

    Portská vína

    Co je to vůbec portské víno? Portské víno je také známé pod název Porto, Oporto či v orginále "Vinho do Porto". Portské je fortifikované (nebo také dolihované) víno, které se vyrábí v údolích podél řeky Douro v severním Portugalsku. Když se zaměříme na barvu, jedná se o typicky červené víno s daleko vyšším podílem zbytkového cukru. V restauracích či v obchodech je často prezentováno jako dezertní víno. Portské víno lze ochutnat v suché, polosuché či také v bílé variantě.

    Portské víno se vyrábí výhradně z hroznů, které jsou vypěstovaná a zpracovaná v Portugalsku. Z hroznů se nejprve vylisuje a vyfiltruje mošt, který se nechá kvasit v uzavřených nádobách. Po vykvašení zhruba poloviny cukru (8% alkoholu) je mošt přečerpán do sudů, v nichž je připravena vinná pálenka (70% neutrálního alkoholu), který kvašení okamžitě zastaví. Poté nezkvašený cukr zůstává ve víně a přidáním pálenky se zvedne obsah alkoholu až o 22 procent. Před nalahvováním víno ještě zůstává nějakou dobu v sudech.

    Vinice, určené pro výrobu portského vína, se nacházejí v ohraničené oblasti založena v roce 1756 markýzem z Pombalu. Tato oblast se dodnes nezměnila a patří k nejstarší vinné oblasti pro výrobu portského vína.

    Portské víno se vyrábí i mimo Portugalsko, především v Austrálii, severní Americe, Kanadě, Indii, Argentině a ve Spojených státech. V Evropské unii je označení "Porto" vyhrazeno jako ochranná známka původu pouze pro produkty Portugalska.

    124527.jpg, 64kB

    Čím je portské víno typické?

    Zaměříme-li se na charakteristické vlastnosti portského, jedná se o sladké, červené víno, které je často servírované jako dezertní víno. Portské víno má daleko vyšší podíl zbytkového cukru než klasické víno. Portské víno se vyskytuje v suché, polosuché či také v bílé varietě. Konečný obsah alkoholu v portském víně se pohybuje od 19 do 23%.

    Oproti ostatním vínům vyčnívá svými jedinečnými vlastnostmi, možnostem škály druhů, dále nás mohou překvapit svou bohatostí, intenzitou, nezaměnitelným aroma a širokým spektrem barev a chutí.

    Kam až sahá historie Portského vína?

    Portské víno se stalo velmi oblíbeným nápojem už od samotného počátku 18. století, a to během období války o španělské dědictví. Import vína byl v té době značně problematický a to díky znepřáteleným vztahům mezi Anglií a Francií. Import portských produktů do Anglie byl zahájen podepsanou dohodou v roce 1703. Tyto plavby však měly nepříznivý dopad na víno, které se tímto kazilo. Pro zvýšení jeho trvanlivosti se začalo víno fortifikovat, to znamená dolihovávat víno vinným alkoholem.

    Významným historickým mezníkem byl rok 1756, kdy vznikla organizace Companhia Geral da Agricultura das Vinhas do Alto Douro, Všeobecná společnost vinařská na horním toku Doura, která měla za úkol garantovat kvalitu a chránit koncového zákazníka. Tato vinná oblast Douro se stala třetím nejstarším vinařským regionem, starší je poté region Tokaj v Maďarsku a region Chianti v Itálii.

    t_1427373511.jpg, 49kB

    Šumivá vína

    Šumivá vína jsou vína, ve kterém obsah oxidu uhličitého vznikl druhotným kvašením cukrů, přidaných do základního prvotně kvašeného vína tirážním likérem (šumivá vína jsou vyráběny primárním či sekundárním kvašením vína nebo moštu). Šumivá vína patří do skupiny alkoholických nápojů, kam spadají sekty a šampaňské.

    Druhotné kvašení probíhá buď v lahvích šampaňskou metodou, nebo v tanku metodou charmat. Konkrétní chuťové vlastnosti se pak dostávají do základního vína expedičním likérem.

    Splní-li základní víno podmínky kvality, dle vinařského zákonu je možné šumivé víno označovat jako sekt. Tento název je převzat z Německa a to zhruba od 18. století.

    Občas název sekt je zaměňován s názvem šampaňské víno. Šampaňská jsou vína s označením "Champagne" a mohou se vyrábět pouze ve francouzské oblasti Campagne-Ardenne. Od roku 1908 je pak toto označení chráněno ochrannou známkou. Výroba šampaňského je povolena pouze ze tří odrůd, jimiž jsou rulandské modré, mlynářka a Chardonnay.

    Sekt a šampaňské není totéž

    Ne každému je známo, že pravé šampaňské se smí vyrábět pouze z hroznů, jež pocházejí z oblasti Champagne na severovýchodě Francie, a to ze tří povolených odrůd Pinot Noir, Pinot Meunier a Chardonnay. Jiné druhy šumivého vína je proto správné řadit mezi sekty.

    Rozdíl mezi šampaňským a sektem se promítá nejen v chuti, ale také v ceně - za láhev pravého šampaňského zaplatíte zpravidla o pár set korun více. Jak kvalitní šampaňské, tak kvalitní sekt vám však dopřejí plnohodnotné zážitky!

    Barva a obsah cukru

    Ve výběru žádaného šampaňského nebo sektu vám pomůže, když se lépe zorientujete v jejich barvách a informacích o obsahu cukru.

    Kromě nejčastějších bílých šumivých vín nebývale stoupla popularita růžových šumivých vín, z nichž doporučujeme například Pinot Noir rosé Vinařství Dufek.

    Podle enologů, profesionálních znalců vín, je známkou kvalitního sektu jeho barevnost a žlutost. I tu se snažte při výběru sektu odpozorovat.

    A jak je to s obsahem cukru u šumivého vína? Cizojazyčné přívlastky překládáme takto:

  • brut - suché
  • demi sec - polosuché
  • demi doux - polosladké
  • doux - sladké
  • Pro případné otázky kontaktujte vlastníka stránky: kasal@gvp.cz